SPRÅK MAKT I HAPARANDA

ETT SOCIALT KULTURPROJEKT FÖR UNGDOMAR

Projektet Språk Makt startar i Haparanda okt 2022 och pågår till juni 2023. Efter första året flyttas projektet till annan ort, med nya kulturskapare. Målet är att arbeta fram ett format som vi senare kan göras på flera platser samtidigt, i andra delar av Norrbotten. 

Ett flerårigt socialt kulturprojekt som riktar sig till ungdomar i åldern 15-25

Genom projektet kan vi arbeta tätt med ungdomar genom konst, dans slöjd/hantverk, där olika konstnärliga uttrycksformer kan hjälpa oss att kommunicera med varandra och skapa förutsättningar för samarbete och förståelse. KUBN önskar att genom en längre tid etablera positiva, tillitsfulla sociala relationer genom konst och kultur. Språk Makt handlar om mellanmänskliga relationer, ett tema som kan ses som extra prekärt i denna covid/ postcovid tid som barn och unga lever i idag. 

Det finns begränsat tillbud av samarbeten med professionella kulturskapare som har varighet. På lika linje som vi vill att ungdomarna ska ha ett ömsesidigt utbyte, önskar vi att arbeta med kulturskapare som finner projektet relevant för sin egen konstnärliga research. 


PROJEKTETS GÅNG

I inledande fas etableras ett ungdomsråd som arbetar tätt med en arbetsgrupp bestående av pedagoger och kulturskapare under en 3 dagars workshop på Station 2.0 i Haparanda. Gruppen ska tillsammans hitta ett format som träffar åldersgruppen rätt, detta ska utvecklas ömsesidigt med ungdomarna. Under årets gång kommer workshops vara öppna för en större grupp ungdomar, en dag i veckan nov-dec (Vårterminen Jan-maj). 

Vårt mål med projektet Språk Makt är inte en färdig produktion, eller konstverk, men de dialoger som skapas genom tid. Hur vi i stället kan använda oss av konsten som ett eget språk för att kommunicera med varandra och öppna upp för samtal om viktiga teman. Språk Makt är med andra ord ett socialt projekt, där vi ser konsten som ett medium för dialog. 

I området Haparanda och Tornedalen finns det många olika språkgrupper, där Meänkieli och finska har status som officiellt minoritetsspråk i kommunen, det är en intressant utgångspunkt och därför har vi valt att samarbeta med med konstnärsduon Karin Keisu och Josse Thuresson första året. Tematiskt undersöker de just språk och makt. KeisuThuresson samarbetar med konstnärerna Eija Mäkivuoti och Henri Hiltunen vars uppgift är att forma det pedagogiska programmet för projektet.

STATION 2.0

Station 2.0 är en mötesplats för dig som är ung i Haparanda. Hos oss kan man spendera tid på kvällarna, umgås med vänner, vara med på roliga aktiviteter och träffa oss fritidsledare som finns här för er.

På övre plan finns vårat Café, Biljard, Pingis, Pysselrum/Konstateljé, Mediarum/Gamingrum, Biorum, Fussball, Dart samt Sällskapsspel.

På nedre plan hittar du Boxningssäck, Dansgolv, Pingis, Biljard samt ett diskussionsrum (Jidder-rummet). Vårat Café innehåller läsk, godis och lite lättare maträtter.

- Onsdagar har vi endast öppet för ungdomar från ÅK 9 - 25 år på Station2.0.

- Vi har även en Motorgård som i dagsläget är öppet varje Onsdag från kl 17.15-21.00 från ÅK 7 (Den hittar du på Industriområdet, Företagsvägen 7).

- Torsdagar endast öppet för ÅK 5-6. Övriga dagar ÅK 7 - 19 år.

Öppettider:

Måndag - Onsdag 17.00-21.00

Torsdag 15.00-20.00 (ÅK 5-6, Ministation)

Fredagar 17.00-22.00

Lördagar 18.00-23.00

Besöksadress: Storgatan 82 B, Haparanda

Karin Keisu och Josse Thuresson

KONSTNÄRER

Karin Keisu (f.1995, Tornedalen) och Josse Thuresson (f.1992, Stockholm) har verkat som en konstnärlig duo sedan 2018. De arbetar med film, performance, text, mediekonst och att organisera utställningar i frågor som bland annat rör minoriteter, queerkultur, Tornedalen och språkpolitik – med särskilt fokus på meänkieli och svenskt teckenspråk.

År 2020 erhöll Keisu och Thuresson det internationella priset KINO DER KUNST Project Award i München för projektidén My tongue is a 10 cm long Swedish flagefter nomineringar från 50 konst- och filmhögskolor. Priset är instiftat för att hjälpa unga europeiska konstnärer och filmskapare att producera ett nytt en- eller flerkanaligt verk som överskrider gränserna för traditionellt filmberättande och presenterar nya sätt att förmedla en historia.

Keisu och Thuresson har en masterexamen i konst från Konstfack i Stockholm (2020–2022) och en kandidatexamen i konst från Kunsthøgskolen i Oslo (2017–2020). Under 2019 studerade de Post Conceptual Art Practices vid Akademie der bildenden Künste Wien.

Konstnärsduon har tidigare medverkat i bland annat Ergi presents på BOA i Oslo (2021), Young Arctic Artists på Gallery Napa & Studio Mustanapa i Rovaniemi och Alta Kunstforening, Alta (2021), KINO DER KUNST i München (2020), STRUKTURA. Time på The Wrong Biennale for Digital Culture (2019) samt Athens Festival of Queer Performance i Aten (2019).

Eija Mäkivuoti

bildkonstnär och fotokonstnär

Jag är konstmagister från Aalto universitet i Helsingfors. Jag arbetar med dokumentär, experimentell, fotografisk och konceptuell konst samt gör konstbaserad forskning. Jag studerar (bild)berättande utifrån ett kritiskt, etiskt och sociokulturellt hållbart perspektiv. Dialogiska och fördjupade möten mellan människor och komplexa fenomen samt ett långsiktigt engagemang är utgångspunkterna i mitt arbete.

Jag arbetar ofta med konst i samarbete med andra. Gränsöverskridande verksamhet, den nordiska dimensionen och flerspråkighet är viktiga inslag i mitt konstnärliga arbete.

Henri Hiltunen

Multikonstnär.

Som konstnär letar jag alltid efter nästa möjlighet att omsätta det jag upplever till konst. 

Jag har erfarenhet av en rad olika medier, även om jag har mina egna preferenser som jag återkommer till. I huvudsak arbetar jag med textiltryck, måleri och fotografi/film.

Mina verktyg är pensel, kamera och dator.


foto: Eija Mäkivuoti




foto: Eija Mäkivuoti

foto: Eija Mäkivuoti