DIGITALA SATSNINGAR I EN POSTCOVID ERA
ZOOM PROJEKT HAVREMAGASINET I SAMARBETE MED KUBN.
Vad har vi tagit med oss från Coronatiden, hur har snabbdyket i den digitala världen påverkat oss? Vad har vi kunnat ta med oss av erfarenheter och vad har varit bra och dåligt?
Genom en seminar serie önskar vi att bjuda in institutioner, organisationer och alla intresserade från hela landet för att diskutera hur man kan arbeta med pedagogik och teknologi. De flesta av oss har erfarit att digitala lösningar under covid har varit det enda sättet att arbeta med kultur i perioder. Med varierande utgångspunkter har de flesta av oss kastats in i den digitala världen. Vi önskar att samla föreläsare, så lära oss av varandra.
Vi har en unik möjlighet att se på hur andra arbetat med digitala satsningar. Norrbotten sträcker sig i ett stort geografiskt område, och genom att applicera digitalt lärande och digitala pedagogiska strategier kan vi utnyttja vad vi lärt oss under covid för att ta det vidare in i en digital postcovid-era, och fokusera på hur vi kan nå in med mer kultur till glesbygden, geografiska platser som har långa avstånd till kulturutbud och kulturinstitutioner.
PROGRAM
Fredagar, 11.30-13.00
Zoom Träff 1 - 21 OKT FREDAG
KUBN, Kultur för Unga och Barn i Norrbotten(Sverige), Karin Erixon 10 min
MUNCH (Norge), Zeenat Amiri Waaler 35 min
Taikabox (Finland) , John Collingswood 35 min
Zoom Träff 2- 28 OKT FREDAG -
Lost and found production (Norge), Nikoline J. Spjelkavik, Victoria F. S. Røising 35 min
Unga Kontoret (Sverige), Daniel Linatti 35 min
Zoom Träff 3 - 11 NOV TORSDAG
Att skapa engagemang och att bygga gemenskap genom att studera hur onlinekreatörer arbetar (Sverige)
Björn Sundberg, Programledare - Digital omställning på museiområdet, 60 min
Zoom Träff 4 - 18 NOV FREDAG
KUBN, Kultur för Unga och Barn i Norrbotten (Sverige), Karin Erixon 35 min
Submarina projekt (Mexico), Miguel Jara 35 min
Fysisk träff: 12 NOV LÖRDAG Nätverksträff på Havremagasinet
Presentation och Frihetsförmedlingen Workshop: Tillsammans kan vi sluta!
International networking and the use of digital media to connect within collaborative projects. How do we create a comminity?
CROWD, Francis Christeller (England)
Dialog
Middag
Musik
Detaljerat program och anmälan finner du på Havremagasinets hemsida
Zoom Träff 5 - 25 NOV FREDAG
Fokus Norrbotten, korta presentationer från projekt i Norrbotten.
Sammanfattning av tidigare föreläsningar.
Dialog: hur vi kan utveckla pedagogik i Norrbotten.
TRÄFF 1
KUBN, Kultur för Unga och Barn i Norrbotten, Karin Erixon (Sverige) – 10 min
MUNCH Museet, Zeenat Amiri Waaler, (Oslo) – 30 min
Taikabox John Collingswood (Finland) – 35 min
15 min frågor.
MUNCHMUSEET (Norge)
Munchmuseet är ett av världens största museum för en enskild konstnär. Nyligen blev det nya Munch Museet invigt i Oslo. Museet innehåller inte bara samlingar av Munch, utan satsar också på nyproducerade utställningar av andra konstnärer. Paralellt har Munch har ett engagerade konstpedagogiskt -och konstförmedlings program.
TAIKABOX (Finland)
John Collingswood, dansare och grundare av TaikaBox, dedikerade att skapa nya sätt att uppleva dans. I en kombination av teknik, rörelse, gemenskap, hållbarhet och kreativitet för att förbättra och berika både uttryck och upplevelse.
TaikaBox föddes i Cardiff, Wales 2010 när koreografen Tanja Råman och videokonstnären John Collingswood bestämde sig för att överföra sitt femåriga samarbete till en organisation dedikerad till att skapa nya sätt att uppleva dans. TaikaBox handlar om samarbete. Samarbete med lokala och internationella teknikföretag, samarbete med lokalsamhälle, kulturkreatörer och ett större internationellt nätverk.
21 OKTOBER 2022 – KL. 11.30-13.00
TRÄFF 2
21 OKT 2022 – KL. 11.30-13.00
Lost and found production, Nikoline J. Spjelkavik, Victoria F. S. Røising (Norge) – 35 min
Unga Kontoret, Daniel Lanitti (Sverige) – 35 min
20 min frågor.
LOST AND FOUND PRODUCTION (Norge)
“Lost and Found productions är ett teaterkompani baserad i Andøya i Nord Norge, grundat av Nikoline J. Spjelkavik och Victoria F. S. Røising i 2016. De arbetar interdisciplinärt med särskild tonvikt på att utforska audiovisuell teater. “Vi skapar originella, oberoende föreställningar, som vanligtvis presenteras på programscener och teaterfestivaler. Vårt mål är att göra experimentteater mer inbjudande för en bredare publik, där musik ofta spelar en nyckelroll för att göra föreställningarna mer tillgängliga för allmänheten.”
UNGA KONTORET, Daniel Lanitti (Sverige)
Unga Kontoret var en knytpunkt för unga mellan 14-25 med kulturintresse och bor i Söderort. Projektet avslutades 2021 och på deras hemsida beskriver de projektet så här: “Ett forum för multidisciplinärt tekniker. En kulturplattform för dig som söker utmaningar. Genom att arrangera workshops, samtal, och evenemang ger vi unga kunskap och verktyg för självorganisering inom kultursektorn”
Unga Kontoret är en mötesplats, men som under covid arbetade med digitala arrangemang.
TRÄFF 3
Digital Omställning på museiområdet, Björn Sundberg, Programledare (Sverige) – 60 min
30 min frågor.
DIGITAL OMSTÄLLNING PÅ MUSEIOMRÅDET (Sverige) – Att skapa engagemang och att bygga gemenskap genom att studera hur online kreatörer arbetar
Sundberg ser att det finns en stor potential att nå helt nya målgrupper, skapa ett brett engagemang samt utföra sitt kärnuppdrag genom att inspireras av kreatörer som redan idag ligger sektorn väldigt nära antingen i arbetssätt eller ämne. Även ett mycket resurs effektivt sätt att arbeta för god effekt. Finns möjligheter till att utvecklas i en riktning där det rentav kan generera intäkter om det finns behov av det för att institutionen skall kunna fungera.
11 NOVEMBER 2022 – KL. 11.30-13.00
KUBN Kultur för Unga och Barn i Norrbotten och Havremagasinet Välkomnar härmed dig på nätverksträff i Boden! Detta blir KUBNs allra första fysiska träff för våra medlemmar och andra intresserade.
Vi kommer att bjuda på ett intressant program denna lördagen och ser fram emot att möta er alla och lära känna er. Genom nätverksträffen önskar KUBN och Havremagasinet att fräjma nätverksbyggning mellan personer, instutitioner, organisationer som är intresserade i pedagogik eller förmedling av kultur. Träffen välkomnar alla; dansare, konstnärer, slöjdare, konsthantverkare, curators, pedagoger m.m som känner ett intresse för ämnet.
Under detta möte på Havremagasinet kommer vi att träffas, prata, inspirera och stötta varandra. Frihetsförmedlingen kommer att hålla en workshop för alla deltagare, Francis Christeller kommer att presentera CROWD-project och Karin Erixon kommer att presentera KUBN -och självklart bjuder på god mat!
12 OKTOBER 2022 KL 14.00 – 20.00 MIDDAG KL: 18.00
18 NOVEMBER 2022 – KL. 11.30-13.00
TRÄFF 4
Submarina Projekt, Miguel Jara, Konstnär och forskare (Mexiko) – 35 min
Fundación Passos , Karina Chowanczak och Andres Conde (Mexico) – 35 min
20 min frågor.
Submarina Projekt (Mexico) – Miguel Jara, Konstnär och forskare
SUBMARINA är en utbildningsplattform för miljöfrågor som främst har syftat till att skapa utrymmen för reflektion, dialog, konstnärlig erfarenhet, utbildning och möten i samband med vår påverkan som konsumenter och behovet av ändrade vanor när det gäller hanteringen av det avfall som vi genererar från vår konsumtion.
Vår målgrupp har främst varit barn och ungdomar, men vårt arbete strävar efter att vara inkluderande, eftersom vårt mål är att förmedla vår kampanj till så många som möjligt.
Miguel Jara – Konstnär och forskare, han är den som har följt och gett kroppen till Submarina sedan den föddes 2016, och för närvarande ansvarar han för inriktningen, installationen, belysningen och verken.
Fundación Passos (Mexico) – Karina Chowanczak och Andres Conde
Fundación Pasos grundades för 16 år sedan med målet att förstå olika typer av förändringar i barns utveckling – och att försöka integrera dem socialt med hjälp av följande resurser: dagcenter, terapi, konstverkstäder och fortbildning.
Tjänsterna är öppna för allmänheten och Fundación Pasos har ett eget konstnärlig specialprogram för barn med funktionshinder och fokus på integration. Programmet ”Pasos a la obra” har fått Unicefs erkännande för bästa praxis för barn som bygger på mänskliga rättigheter.
Karina Chowanczak är arbetsterapeut med inriktning i barnmedicin. Hon har alltid ansett att konsten är central för människans utveckling. Därför har hon med stöd av konstnärer utvecklat flera program för social integration som bygger på konst som språk. Dessa program har bidragit till att öka medvetenheten om funktionsvariationer i samhället.
Andres Conde är ljudtekniker och musiker, och under de senaste 8 åren har han arbetat med barn med funktionsvariationer, med musik som ett sätt att kommunicera.
TRÄFF 5
Fokus Norrbotten, korta presentationer av projekt från Norrbotten
KUBN, Kultur för Unga och Barn i Norrbotten – Karin Erixon, projektledare (Sverige) – 35 min
Sammanfattning av tidigare föreläsningar
Dialog: hur vi kan utveckla pedagogik i Norrbotten.
NOVEMBER 2022 – KL. 11.30-13.00
KUBN, Kultur för Unga och Barn i Norrbotten – Karin Erixon (Sverige)
KUBN är en organisation och plattform vars funktion är att samla kulturpedagoger/ dansare, konstnärer, slöjdare och konsthantverkare som arbetar med barn och unga i Norrbotten. Plattformen är ett nätverk för kunskap, samarbeten och för att skapa uppdrag till våra medlemmar.
KUBN önskar att hjälpa medlemmar att komma i kontakt med andra uppdragsgivare. Institutioner, organisationer, kommuner och skolor. Intresserade kan därför kontakta KUBN för att enkelt få en översikt om pedagoger/kulturskapare som arbetar inom områdena dans, konst, slöjd och konsthantverk i Norrbotten. KUBN fungerar också som arbetsgivare till organisationens egna kulturprojekt som vi själva arrangerar.
Vårt mål är att alla barn och unga som växer upp i Norrbotten ska ha tillgång -och möjlighet att uppleva konst och kultur i den ort de bor. Genom konst och kultur önskar vi att skapar trygga sociala rum och sammanhållning mellan barn och unga som medverkar i de pedagogiska projekten som KUBN gör.
Genom KUBNs egna projekt önskar vi att skapa dialog mellan deltagare och lokalsamhällen. Vi är speciellt intresserade i samarbeten som kan länka olika konstformer, kulturer, generationer och språk. Vi är också intresserade i projekt som kopplar platser närmare varandra, som kan förena Norrbotten som annars är ett brett geografiskt område.