VAD GÖR EN KULTURPEDAGOG?

HUR KAN MAN JOBBA MED KULTURPEDAGOGIK?

Kulturpedagogens uppgift är att ge den enskilde besökaren/ betraktaren /eleven lust och inspiration till en ökad förståelse och kunskap genom att erbjuda information, kunskap, tolkningsmöjligheter och nya infallsvinklar. Detta kan exempelvis vara genom guidade visningar för både barn och vuxna i konsthallar eller bildmuseum. Det finns kulturpedagoger som jobbar med konst, och det finns kulturpedagoger som jobbar med dans, slöjd, konsthantverk, teater och musik. (KUBN koncentrarar sig inom områdena dans, konst, slöjd och konsthantverk.)

En danspedagog skapar goda förutsättningar för människors utveckling och kreativitet i dans, men pedagogens roll innebär också att kunna diskutera och reflektera kring dansens roll i samhället. Att arbeta som pedagog handlar om att inspirera och möta människor.

Det finns kulturpedagoger som arbetar i skola, frilansande kulturpedagoger och idag har de flesta konsthallar och museum konstpedagogisk verksamhet i sina lokaler. Verksamheterna kan anpassa sitt innehåll utifrån målgruppens ålder. Ta kontakt direkt med institutionen för att höra vad de har att erbjuda.

Konsthallar och museum brukar ordna:

  • Guidade visningar anpassade utifrån barnens ålder

  • Prova-på verksamhet i ateljé

  • Föreläsningar

  • workshops

I samarbete med skolor liknar kulturpedagogens roll specialpedagogens handledande roll i undervisningen där kulturpedagogen kan vara länken som förmedlar konst/dans som inspiration, teoretiskt eller praktiskt, integrerat i den ordinarie undervisning i samarbete med behörig ämneslärare.


Kulturpedagogen kan exempelvis:

  • Arbeta praktiskt tillsammans med lärare och elever i ett projektarbete inför en redovisning, oavsett undervisningsämne.

  • Delta och hålla i kompentensutveckling av lärare och personal genom att föreläsa och hålla workshop i bl.a. kreativt tänkande och skapande samt material- och teknikkännedom.

  • Konstpedagogen kan också engageras som ett stöd i integrerad ämnesundervisning och entreprenöriellt lärande, där skapandet kan vara verktyget för att knyta samman olika ämnen och stärka elevernas kunskaper i bl.a. kreativ redovisningsteknik.

Dennes profession ska ses som en komplement och resurs i en skapande och kreativa lärprocess oberoende av undervisningsämne.

I KUBNs egna projekt etablerar vi samarbeten mellan professionella kulturskapare och kulturpedagoger, och vi tycker att det är intressant att arbeta med kulturutövare som både har pedagogisk utbildning och dem med annan bakgrund.